Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management pentru Programul Regional (PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027, anunță publicarea Corrigendumului nr. 2 pentru apelul „Investiții în dezvoltarea infrastructurii educaționale pentru învățământ terțiar”, Prioritatea 6 – Educație modernă și incluzivă.
Se modifică astfel:
- În secțiunea 3.2. Categorii și plafoane de cheltuieli eligibile, formularea:
„Cap. 1 - Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului
1.1. Obţinerea terenului
1.2. Amenajarea terenului
1.3. Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială
1.4. Cheltuieli pentru relocarea/protecţia utilităţilor (devieri reţele de utilităţi din amplasament)”
Se înlocuiește cu:
„Cap. 1 - Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului
1.2. Amenajarea terenului
1.3. Amenajări pentru protecţia mediului şi aducerea terenului la starea iniţială
1.4. Cheltuieli pentru relocarea/protecţia utilităţilor (devieri reţele de utilităţi din amplasament)”
- În secțiunea 5.3.2. Categorii și plafoane de cheltuieli eligibile, formularea:
„Cap. 4 - Cheltuieli pentru investiţia de bază
4.1 Constructii și instalații
4.2. Dotări și active necorporale”
Se înlocuiește cu:
„Cap. 4 - Cheltuieli pentru investiţia de bază
4.1 Construcții și instalații
4.2. Dotări
4.3. Active necorporale”
- În secțiunea 5.3.2. Categorii și plafoane de cheltuieli eligibile, se corelează tabelul Plafoane de cheltuieli eligibile cu Cap. 1 - Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului în sensul eliminării liniei:
Cap. 1 - Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului
|
|
1.1. Obţinerea terenului - Se includ cheltuielile efectuate pentru cumpărarea de terenuri/ exproprieri în limita a 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului a) cumpărarea de terenuri; c) exproprieri.
|
În limita a 10% din valoarea totală eligibilă a proiectului. Costul de achiziție al terenului este eligibil dacă sunt îndeplinite condițiile prevăzute la art. 2 din HG nr. 873/2022, precum și următoarele condiții specifice: a) se încadrează în limitele prevăzute la art. 64 alin. (1) lit. (b) din Regulamentul (UE) 2021/1.060, cu luarea în considerare a prevederilor care vizează operațiunile referitoare la conservarea mediului; b) operațiunea nu beneficiază de finanțare din Fondul social european Plus, în aplicarea art. 16 alin. (1) din Regulamentul (UE) 2021/1057, cu excepția cazurilor în care se aplică dispozițiile art. 25 alin. (2) din Regulamentul (UE) 2021/1.060; c) costul de achiziție al terenului este certificat de un evaluator, independent de beneficiarul operațiunii și autorizat, potrivit prevederilor Ordonanței Guvernului nr. 24/2011 privind unele măsuri în domeniul evaluării bunurilor, aprobată cu modificări prin Legea nr. 99/2013, cu modificările și completările ulterioare, care să confirme că prețul acestuia nu excedează valoarea de piață, luând în calcul caracteristicile tehnice ale imobilului. |
- În secțiunea 5.3.4. Opțiuni de costuri simplificate. Costuri directe și costuri indirecte, formularea:
„Structura costurilor directe este următoarea:
- Lucrări: conform
cap. 1 - Cheltuieli pentru obținerea și/sau amenajarea terenului, subcap. 1.2, 1.3 și 1.4, cap. 2 - Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții, cap. 4 - Cheltuieli pentru investiția de bază, subcap. 4.1 și 4.2, cap.5 - Alte cheltuieli, subcap. 5.1.1 din devizul general;”
Se înlocuiește cu:
„Structura costurilor directe este următoarea:
- Lucrări: conform
cap. 1 - Cheltuieli pentru obţinerea şi amenajarea terenului, subcap. 1.2, 1.3 și 1.4,
cap. 2 - Cheltuieli pentru asigurarea utilităților necesare obiectivului de investiții,
cap. 4 - Cheltuieli pentru investiția de bază, subcap. 4.1 și 4.2,
cap. 5 - Alte cheltuieli, subcap. 5.1. (subcap. 5.1.1 și subcap. 5.1.2) și 5.3 din devizul general;”
- Se revizuiește Macheta financiară prin actualizare formula de calcul a costurilor directe din anexa „Modelul K - Macheta financiară costuri simplificate si indirecte” și se corelează datele din sheet-ul ”6-Detaliere Buget” cu prevederile Ghidului Solicitantului în sensul eliminării liniei: ”CAP. 4.4. Construcții, instalații și dotări (utilaje, echipamente tehnologice și funcţionale cu sau fără montaj, dotări, active necorporale) aferente măsurilor conexe care contribuie la atingerea obiectivelor priorității de investiție: Cheltuielile conexe contribuie la atingerea obiectivelor priorității de investiție: spre ex lucrări care vizează împrejmuire, acces pietonal în curte, iluminat exterior, alei pietonale şi acces auto, spații conexe (locuri de parcare autospeciale, docuri pentru biciclete/trotinete electrice, clădire anexă altele decât cele definite ca infrastructura educaţională, care se execută pe amplasamentul delimitat din punct de vedere juridic al proiectului;”
Ghidul și anexele pot fi consultate AICI.