Comitetul de Monitorizare pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia, reunit în ședință

NOUTĂȚI ADRSV - Comitetul de Monitorizare pentru Programul Regional Sud-Vest Oltenia, reunit în ședință

Marți, 17 octombrie, la sediul Consiliului Județean Olt, a avut loc cea de-a cincea reuniune a Comitetului de Monitorizare a Programului Regional (CM PR) Sud-Vest Oltenia 2021-2027.

La eveniment au participat reprezentanți ai Direcției Generale Politică Regională și Urbană (DG REGIO) din cadrul Comisiei Europene, domnul Marco Migliara și doamna Iva Marić, manageri de program, conducerea Agenției pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia și a Autorității de Management pentru PR Sud-Vest Oltenia. De asemenea, au fost prezenți membri și observatori ai CM PR Sud-Vest Oltenia 2021-2027, reprezentând principalele sectoare relevante în implementarea Programului – autorități publice centrale, județene și locale, mediul academic, mediul privat și societatea civilă.

„A fost cea de-a cincea ședință a Comitetului de Monitorizare și am avut, ca de fiecare dată, subiecte importante pe ordinea de zi, teme legate de implementarea Programului Regional Sud-Vest Oltenia 2021-2027, pe care experții din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia le-au prezentat membrilor și observatorilor care compun Comitetul. Au fost aprobate criteriile de selecție a proiectelor pentru mai multe ghiduri, s-a discutat despre apelurile lansate, proiectele depuse și a fost aprobat Planul de Evaluare pentru PR Sud-Vest Oltenia, a spus domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

„Până la această dată, am lansat 10 apeluri și așteptăm depunerea cât mai multor proiecte. Ca o noutate, procesul de selecție se desfășoară mult mai rapid. Teoretic, după depunerea proiectului, dacă nu sunt situații speciale, solicitantul află în aproximativ o lună dacă va primi sau nu finanțare. Din experiență, în general, solicitanții depun proiectele mai târziu. Am discutat cu autoritățile publice locale, toți au proiecte pregătite, dar le vor depune spre final”, a precizat domnul Cătălin Catană, directorul general al Direcției AM PR.

În cadrul întâlnirii, au fost aprobate metodologia și criteriile de selecție pentru cinci ghiduri care s-au aflat în consultare publică. Este vorba despre două ghiduri destinate îmbunătățirii competitivității și a inovării în IMM-uri și microîntreprinderi, precum și despre trei ghiduri pentru transport urban sustenabil și durabil, destinate municipiilor reședință de județ, municipiilor și orașelor din Oltenia.  

Vorbim despre mobilitate sustenabilă, despre transport public ecologic, despre felul în care orașele se transformă și oferă o viață mai bună pentru cetățeni. Sper ca toate investițiile pe care le aveți în plan să se deruleze. Mă bucur că am vizitat câteva orașe din Oltenia și că există sisteme moderne de transport public. Pentru noi, este foarte important să vizităm proiecte semnificative, chiar dacă nu sunt neapărat de succes, pentru că viziunea noastră se poate schimba după ce vedem realitățile din teren, a spus domnul Marco Migliara, reprezentantul Comisiei Europene.

Tot în cadrul ședinței, au fost prezentate detalii privind implementarea PR Sud-Vest Oltenia 2021-2027, precum și o informare în legătură cu OUG 36/2023 privind stabilirea cadrului general pentru închiderea programelor operaționale finanțate în perioada de programare 2014-2020.

Comitetul de Monitorizare pentru PR SV Oltenia 2021-2027, care are în componență 30 de membri cu drept de vot, se va reuni pe parcursul întregii perioade de programare pentru a examina implementarea Programului și progresele înregistrate în îndeplinirea acestuia.

APELURI DE PROIECTE

Solicită informații

Frauda este un act de înșelăciune comis pentru a obține câștiguri personale sau pentru a cauza o pierdere unei alte părți (A se vedea articolul 3 alineatul (2) din Directiva (UE) 2017/1371).
O neregulă este un act care nu respectă normele UE și care ar putea afecta interesele financiare ale UE, dar care ar putea fi rezultatul unor erori reale comise atât de beneficiarii care au solicitat fonduri, cât și de autoritățile responsabile cu efectuarea plăților.
Neregulile comise deliberat reprezintă cazuri de fraudă (pentru detalii, citiți articolul 1 din Regulamentul nr. 2988/95 al Consiliului).Click pe butonul de mai jos pentru a accesa formularul prin care ne puteți oferi detalii cu privire la frauda/neregula pe care doriți să o semnalați.

Sari la conținut