PR SV Oltenia și Tranziția Justă, temele întâlnirii cu autoritățile gorjene

NOUTĂȚI ADRSV - PR SV Oltenia și Tranziția Justă, temele întâlnirii cu autoritățile gorjene

Agenția pentru Dezvoltare Regională (ADR) Sud-Vest Oltenia, în calitate de Autoritate de Management, continuă seria întâlnirilor de lucru cu autoritățile publice locale din regiune cu privire la oportunitățile de finanțare din Programul Regional Sud-Vest (PR SV) Oltenia 2021-2027.

Marți, 14 martie, echipa ADR Sud-Vest Oltenia a ajuns în județul Gorj, la Târgu Jiu, unde peste 80 de reprezentanți ai primăriilor de municipii, orașe și comune au participat la evenimentul organizat în colaborare cu Consiliul Județean (CJ) Gorj.

La întâlnirea de lucru, au fost prezenți, alături de conducerea și experții din cadrul ADR Sud-Vest Oltenia, vicepreședintele CJ Gorj, domnul Dorin Tașcău, prefectul județului Gorj, doamna Cristina Cilibiu, primarul municipiului Târgu Jiu, domnul Marcel-Laurențiu Romanescu, reprezentanți ai autorităților publice locale din mediul urban și rural din județ, dar și reprezentanți ai unor companii și asociații.

„Vreau să le mulțumesc reprezentanților ADR Sud-Vest Oltenia, fără de care acest județ nu s-ar putea dezvolta atât de repede, cu atât de mulți bani europeni. Tocmai de aceea au venit astăzi aici, să ne prezinte noile oportunități de finanțare, noul Program Regional și ghidurile pe care le au în consultare. Este cazul să fim foarte atenți, pentru că vin foarte mulți bani europeni, bani de care Gorjul are nevoie, mai ales că în ultima perioadă am fost destul de afectați de evenimentele nefericite de aici. Mulți bani au venit de la Guvern, dar avem nevoie de fonduri în continuare, pentru că am aflat cu toții, în ultimii ani, că banii europeni sunt cei care ne duc la dezvoltare și la condiții de viață mai bune, pe care le merită toți gorjenii”, a spus doamna Cristina Cilibiu, prefectul județului Gorj.

„Faptul că decizia a ajuns la Craiova, la ADR Sud-Vest Oltenia, cel puțin pe Programul Regional 2021-2027, este cea mai bună hotărâre luată la nivel central. Sunt convins că, odată cu descentralizarea acestei decizii, relația noastră va rămâne cel puțin la fel de bună ca înainte. Noi, ca municipiu, suntem beneficiarii unor proiecte extraordinare pe vechea perioadă de programare și sunt sigur că va fi la fel și în perioada următoare. Mă bucur că suntem astăzi, aici, mare parte dintre primari, dar mai ales majoritatea specialiștilor în accesarea de fonduri europene. Vă doresc tuturor mult succes, pentru că este clar că succesul nu poate fi realizat decât împreună și îmi doresc ca fiecare localitate din județul Gorj să se ridice la nivelul așteptărilor. Mulțumesc întregii echipe de la ADR Sud-Vest Oltenia pentru tot sprijinul pe care ni l-a acordat în anii trecuți și pe care sunt sigur că ni-l va acorda și de acum înainte”, a declarat domnul Marcel-Laurențiu Romanescu, primarul municipiului Târgu Jiu.

În cadrul întâlnirii de lucru, au fost prezentate prioritățile de finanțare ale PR SV Oltenia 2021-2027, bugetul alocat, ghidurile specifice care s-au aflat în consultare publică, principiul DNSH și imunizarea la schimbările climatice, precum și aspecte privind achizițiile publice. Totodată, au fost oferite detalii privind Programul Tranziție Justă, care urmărește să atenueze impactului închiderii sau transformării unor activități economice dominante în economia locală a 6 județe din România – Gorj, Hunedoara, Dolj, Galați, Prahova și Mureș și să faciliteze tranziția acestora la neutralitatea climatică.

„Județul Gorj este al doilea pe lista întâlnirilor cu autoritățile publice locale din regiune, în perspectiva finanțărilor viitoare și a oportunităților de dezvoltare cu bani europeni. Astfel de întâlniri au fost organizate periodic și înainte de elaborarea și avizarea PR SV Oltenia 2021-2027, pentru că ne-am dorit să consultăm autoritățile publice privind portofoliile de proiecte din următoarea perioadă. Vorbim, în primul rând, despre Programul Regional, principala sursă de finanțare din fonduri europene în regiunea Oltenia, avem la dispoziție 1,2 miliarde de euro. Dar, având în vedere faptul că ne aflăm la Târgu Jiu, deosebit de importantă este și alocarea de 534 de milioane de euro pe care județul Gorj o primește prin Programul Tranziție Justă, pentru care vom fi Organism Intermediar”, a declarat domnul Alexandru Stănescu, directorul general al ADR Sud-Vest Oltenia.

În data de 28 februarie 2023, s-a încheiat perioada de consultare publică a ghidurilor pentru mai multe priorități de investiții aferente PR SV Oltenia 2021-2027: eficiență energetică – investiții în clădirile publice, infrastructură educațională – învățământ primar și secundar, accesibilitate și conectivitate la nivel județean – drumuri județene și soluții de descongestionare a traficului.

Alte 7 ghiduri se află acum în consultare publică, până la data de 31 martie 2023. Este vorba despre eficiență energetică și infrastructură verde – sprijin pentru conservarea, îmbunătățirea sau extinderea infrastructurii verzi-albastre, dezvoltare teritorială sustenabilă – sprijin pentru dezvoltare urbană integrată și un apel dedicat strategiilor teritoriale integrate.

ADR Sud-Vest Oltenia va continua seria întâlnirilor și consultărilor cu autoritățile publice locale din regiune, iar următorul județ aflat pe listă este județul Vâlcea.

APELURI DE PROIECTE

Solicită informații

Frauda este un act de înșelăciune comis pentru a obține câștiguri personale sau pentru a cauza o pierdere unei alte părți (A se vedea articolul 3 alineatul (2) din Directiva (UE) 2017/1371).
O neregulă este un act care nu respectă normele UE și care ar putea afecta interesele financiare ale UE, dar care ar putea fi rezultatul unor erori reale comise atât de beneficiarii care au solicitat fonduri, cât și de autoritățile responsabile cu efectuarea plăților.
Neregulile comise deliberat reprezintă cazuri de fraudă (pentru detalii, citiți articolul 1 din Regulamentul nr. 2988/95 al Consiliului).Click pe butonul de mai jos pentru a accesa formularul prin care ne puteți oferi detalii cu privire la frauda/neregula pe care doriți să o semnalați.

Sari la conținut